Studio8 Architecture

Belmont New Build

Belmont-New-Build

Belmont House

A large 2500m2 bush clad hill section provided some challenges for siteing this new family home. The wonderful native bush on site provided stunning views,  but the steep almost cliff like hill swept around the south, west and part of the north of the site restricting the available sunshine. A natural stream and swampy gulley added further complexity and restrictions with poor structural soil capacity in places.

Townhouses were initially designed but given the soil and sun restrictions, the resulting design became a single family home. This made use of the back eastern area of the site,  where the most sun was to be found, and allowed views into the northern “wall” of bush, as well as further up the Hutt Valley.

The clients, a young family, were budget conscious and needed to future proof for their growing family, so a cost efficient building was designed which gave them 3 bedrooms plus the flexibility of a large rumpus/family area downstairs with living dining kitchen upstairs.


Features

  • New house build,
  • House surrounded by native bush
  • Views of the Hutt Valley
  • Cedar and Colorsteel Cladding
  • Open plan living with seperate family room

Date Completed: January 2017


More Projects